Adócsalással és pénzmosással gyanúsítják Calisto Tanzi Parmalat-vezért az olasz hatóságok. A tejipari vállalat legnagyobb részvényesét pénzügyi igazgatója adta fel a rendőrségen.

Akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat Calisto Tanzi, a Parmalat olasz élelmiszeripari konszern letartóztatásban lévő alapítója, volt elnök-vezérigazgatója. Tanzit a milánói nyomozók adócsalással és mérleghamisítással vádolják.

Tisztára mosta a feketekasszákat

Tanzit néhány napos spanyolországi tartózkodás után szombaton este tartóztatták le Milánóban, mielőtt még találkozhatott volna ügyvédjével, Michele Ributtival. Tanzi 52 százalékos részesedésével a Parmalatnak még mindig a legnagyobb tulajdonosa, perdöntő dokumentumok megsemmisítésére készült. Elfogásában a rendőrség segítségére volt egykori pénzügyi igazgatója, Fausto Tonna, aki Tanzit tette felelőssé azokért a hatalmas adósságokért, amelyek végül a konszern pénzügyi összeomlásához vezettek.

A Parmalat vezetői a hatóságok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül próbálták kikerülni az adófizetést, illetve pénzt mostak.

Állami mentőakció

A tízmilliárd eurós adóságot felhalmozó tejipari óriásvállalat szerdán csődvédelmet kért a pármai bíróságon. A vállalat érére az olasz kormány egy kedden elfogadott rendelet alapján csődbiztost nevezett ki.

Berlusconi kormányfő mindent megtenne a hetedik legnagyobb olasz ipari vállalkozás megmentéséért. A mentőakció elemzők szerint drága lesz, és beleütközhet az EU állami segítségről szóló, korlátozó szabályaiba. Az olasz kormány kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget.