A január 1-jén hatályba lépett jogszabály lerakja az információs társadalom fejlesztési alapjait és lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, s előtérbe helyezi a fogyasztói szempontokat.

Az európai uniós jogharmonizáció jegyében készült törvény lehetővé teszi, hogy olcsóbb legyen az internet: az információs társadalom kiépítéséhez ugyanis alapvető fontosságú a világháló.

Az új törvény nem ront az ingyenes és az alternatív internetszolgáltatók jelenlegi szabályozási feltételrendszerén, így például továbbra is lesz díjmegosztás a telefonszolgáltatók és az internetes cégek között. A törvény nem tartalmaz olyan kitételt sem, amely miatt az ingyenes internetszolgáltatóknak meg kellene szüntetniük működésüket.

A törvény alapján jövőre is lesznek átalánydíjas internetajánlatok, mivel a jogszabály bevezeti az átalánydíjas összekapcsolási modellt (FRIACO) ott, ahol nincs szélessávú elérési lehetőség, sőt, mivel januártól a jelenlegi 4 forint 60 filléres helyi híváskezdeményezés esetén érvényesített összekapcsolási ár további egy forinttal mérséklődik, olcsóbbá válhat világháló elérése. További díjcsökkenést hozhat magával az is, hogy az ország európai uniós csatlakozásának időpontjától, 2004. május 1-jétől két forintra csökken az összekapcsolási díj.

A törvény megszavazásával módosították a médiatörvény úgynevezett egyhatodos szabályát, miszerint egy kábeltelevíziós cég csak az ország lakossága egyhatodának nyújthat szolgáltatást: ezt a mértéket egyharmadra növelték.

Az új törvény megteremti a számhordozhatóságot: a vezetékes szolgáltatók esetében 2004 januárjától, míg a mobilszolgáltatók esetében 2004 májusától.