Ha a feltételeket teljesíti, mostantól bárki kínálhat postai szolgáltatásokat, és élesebb versenyre, ezzel kedvezőbb tarifákra számíthatunk az elektronikus hírközlési piacon is.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítése érdekében több új, elsősorban jogharmonizációs célokat szolgáló törvény lépett hatályba január 1-jén. Ilyen többek között az elektronikus hírközlésről szóló törvény, amely az alternatív szolgáltatók számára a korábbinál lényegesen kedvezőbb versenyfeltételeket teremt. A fogyasztók ettől kezdve szabadon megválaszthatják, hogy mely szolgáltatók közreműködésével bonyolítják le helyi, távolsági, illetve nemzetközi hívásaikat, és ennek érdekében az alternatív szolgáltatók ott csatlakozhatnak a meglevő hálózatra, ahol akarnak; a jelenleg monopolhelyzetben levő cégektől csak az általuk kívánt szolgáltatást kell megvásárolniuk. Áprilisig fokozatosan csökkenteni kell a jelenleg hétforintos összekapcsolási díjat is; ez két forintra mérséklődik, ami egy átlagos háztartás telefonálási költségeit a szaktárca becslése szerint havi ötszáz forinttal csökkentheti.

További újdonság a számhordozhatóság: aki vezetékes szolgáltatót vált, mostantól megtarthatja jelenlegi kapcsolási számát, míg a mobiltelefonok esetében májustól élhet ezzel a lehetőséggel. A törvény által életre hívott Nemzeti Hírközlési Tanács a korábbinál erősebb hatósági kontrollt gyakorolhat, és például a versenyszabályok megsértése esetén akár egymilliárd forintos bírságot is kiszabhat.

Alapvetően a liberalizációt szolgálja a postatörvény is: a Magyar Posta az idén már csak a száz grammnál kisebb tömegű levélküldemények továbbításában élvez monopolhelyzetet, 2009-ig azonban a teljes piacot meg kell nyitni más szolgáltatók számára. Postai tevékenységet bárki folytathat, aki a feltételeknek megfelel, vállalnia kell majd azonban, hogy a küldeményeket minden munkanapon legalább egyszer összegyűjti, és az ország minden pontján kézbesíti. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a postásokat gáz- vagy riasztófegyverrel lássák el, a Magyar Posta illetékesei azonban kijelentették: ezzel a lehetőséggel nem kívánnak élni.

Bővebben:
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?…