A pármai államügyészség megkezdte a Parmalat és több bank közötti szövevényes szálak felgombolyítását. A Deutsche Bank, a San Paolo IMI, a Capitalia és a Monte Paschi vezetőit hallgatják ki a következő napokban.

A pármai államügyészség megkezdte a Parmalat és több bank közötti szövevényes szálak felgombolyítását. A Deutsche Bank, a San Paolo IMI, a Capitalia és a Monte Paschi vezetőit hallgatják ki a következő napokban – írta hétfői számában a La Repubblica. Rainer Maserát, Olaszország második pénzintézetének, a San Paolo IMI-nek az elnökét már múlt héten szerdán kihallgatták

Közreműködtek?

A Deutsche Banknál azt akarják kideríteni a nyomozók, hogy a pénzintézet tavaly novemberben miért emelte részesedését a Parmalathoz tartozó leányvállalatban, a Parmalat Finanziariában 2,5 százalékról 5,1-re, jóllehet tisztában voltak azzal, hogy az olasz tejipari csoport a csőd szélére került.

A római Capitalia banknak – amely 393 millió euróval a Parmalat egyik legnagyobb hitelezője – arról kell számot adnia, hogy a jelenleg letartóztatásban lévő 65 éves Calisto Tanzi, a Parmalat alapítója miért került néhány héttel ezelőtt a pénzintézet felügyelő bizottságába.

A spanyol Santander Central Hispano bankról azt feltételezik, hogy a közreműködésével mosták tisztára a Parmalat fekete pénzeit. A nyomozók azt is tisztázni akarják: a bankok nem vezették e félre a befektetőket azzal, hogy Parmalat-kötvények vásárlására buzdítottak, miközben információik voltak a konszern siralmas pénzügyi helyzetéről.

Könyvvizsgálókat is kikérdeznek

Vizsgálat folyik a Parmalat mérlegeit auditáló Grant Thornton és a Deloitte & Touche könyvvizsgálóknál is. A pármai és a milánói államügyészség az amerikai hatóságokkal is szorosan együttműködik: a New York-i értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) nyomozója a hét végén felvette a kapcsolatot az olasz igazságügy-minisztériummal. Nem kizárt, hogy a SEC vizsgálatot kezdeményez a Parmalattal kapcsolatban álló JP Morgan Chase, Merrill Lynch és Morgan Stanley amerikai befektetési bankoknál. Az utóbbi napokban a számlavezető Bank of Americát is összefüggésbe hozták a Parmalat üggyel.