Alig egy hónappal a per előtt váratlan fordulat következett be a focista Simon Tibor feltételezett gyilkosainak ügyében.

2002. április 21-én hajnalban a Mamut bevásárlóközpont mögött brutálisan összeverték a 37 éves egykori focistát, Simon Tibort, aki nem sokkal később a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe. A szemtanúk elmondása alapján a rendőrség rövidesen letartóztatta a feltételezett elkövetőket, ám most mégis úgy néz ki, a valódi gyilkosok közben szabadon mászkálnak valamerre.

A hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a bevásárlóközpont egyik kávézójában, a Caffee Allure-ben Simon heves szóváltásba keveredett néhány arab vendéggel, a vita hevében pedig lefejelte a társaság egyik tagját. Percek alatt kibővült a verekedők csoportja a kávézó három kidobója és az ál-Viszkisként ismert Galambos János. A nyilvánvaló túlerő ellen Simon az utcára menekült, de üldözői nem hagyták annyiban, ott is tovább ütötték-verték. A szakértői vélemények szerint Simon az ütések hatására leesett, a fejét pedig súlyos sérülés érte, amikor az aszfalthoz csapódott.

A gyilkossággal vádolt Galambos ügyvédje által elkészíttetett új szakértői vizsgálat már rúgásnyomokról is beszámol a fejen, mindenesetre a sérülések olyan súlyosak voltak, hogy Simon nem sokkal ezután belehalt. A vizsgálat szerint a rúgások nem Galambostól származtak, de hogy kitől, arra csak most derülhet fény. Egy titkos szemtanú közel két évvel az eset után jelentkezett a Blikknél, azt állítva, hogy tudja, mi történt valójában azon az áprilisi hajnalon.

Az egykor Fradiban focizó Simon barátai bőszen óvják a most felbukkant tanú biztonságát, aki egyelőre fél a nyilvánosságtól, de név nélkül elmondta, pontosan látta az esetet és tudja, kik ölték meg a népszerű játékost. Az biztos, hogy a jelenlegi vádlottak egyikének, O. Rolandnak a védője is megerősítette, már a kezdetektől tisztázatlan volt, miért keveredett Simon összetűzésbe az arabokkal. A két férfi mindössze egyszer jelent meg az ügyészségi nyomozók előtt, akkor is csak tanúként – a hírek szerint ráadásul már rég nem is tartózkodnak Magyarországon.

Ha a titkos tanú igazat állít, szigorúan védett tanúként a bíróság előtt vallomást tehetne. (Ez esetben még a bíró sem tudná, hogy pontosan ki tette a vallomást.) Ezzel tisztázhatná a jelenlegi vádlottakat a bűncselekmény elkövetése alól. Ha beigazolódik mindaz, ami most kiderült, akár a vád módosítására is sor kerülhet.