A népszerű linuxos médialejátszó, az mplayer honlapján a napokban közzétett információk szerint egy kereskedelmi cég a GPL szabályait megsértve használta fel a magyar fejlesztésű program kódját saját szoftverében.

A médialejátszó honlapján megjelentek szerint az elsősorban DVD lejátszókhoz és más szórakoztatóelektronikai eszközökhöz készülő megoldásokat fejlesztő KiSS egyes termékeiben az mplayerével tökéletesen egyező bájtsorozatokat találtak több kulcsfontosságú ponton is. Bár az ilyen azonosságok közvetlenül nem bizonyítják a kódlopást tényét, azonban az mplayer fejlesztőinek állítását látszik alátámasztani, hogy olyan speciális szignatúrák is megtalálhatók a GPL megsértésével vádolt kereskedelmi cég termékeiben, amelyek egyébként egyetlen más médialejátszó programban sem fedezhetők fel.

Bár az mplayer forráskódjának felhasználása más, akár kereskedelmi alkalmazásokban és szoftverekben nem tiltott, sőt, kifejezetten engedélyezett, azonban a lejátszó felhasználásáról is rendelkező GPL szabályai szerint a bővítéseket és módosításokat is az eredeti programhoz hasonlóan, forráskódban és szabadon terjeszhető módon közzé kell tenni. A KiSS ugyanakkor termékeit egy saját licencszerződés keretében bocsátja a gyártók és a végfelhasználók rendelkezésére, akik sem a szoftverek forráskódját, sem azok szabad terjesztésének és módosításának jogát nem kapják meg.

A cég szoftvereinek elemzése során egyébként az mplayer készítői újabb árulkodó nyomokra leltek, amelyek két másik, szintén nyílt forrású médiakönyvtár, az MPEG audioállományok dekódolására használható MAD, valamint a JPEG képek megjelenítésénél használ libjpeg kódjának felhasználására is engednek következtetni.