Százhetvennyolc dossziényi vádiratot állított össze Kuvait a Szaddám Huszein volt iraki elnök és bukott rendszerének vezetői által elkövetett háborús bűnökről – közölte hétfőn a kuvaiti igazságügyi miniszter.

Ahmed Jakub Bakir al-Abdallah Kuvaitvárosban újságíróknak elmondta: eddig 178 aktára rúgó anyagot állítottak össze a Szaddám Huszein és helyettesei által Kuvait – 1990 augusztusától 1991 februárjáig tartó – iraki megszállása idején elkövetett bűnökről. A vádiratot, amelynek végső terjedelme a 200 aktányi terjedelmet is elérheti, Kuvait az iraki hatóságok elé tárja.

A vádiratot egy tíz évvel ezelőtt külön erre a célra létrehozott kuvaiti különbizottság állította össze. A testület nemrégiben felkérte Bakirt, hogy vegye fel a kapcsolatot a Huszein-rendszer bűneinek elítélésére tavaly decemberben felállított iraki különleges törvényszékkel. Kuvait részt kíván venni a megbuktatott iraki elnök elleni büntetőeljárásban.

A Perzsa-öböl mentén fekvő, olajban gazdag kis ország 170 milliárd dolláros háborús jóvátételt követel Iraktól Kuvait egykori megszállása miatt, amelynek idején az iraki fegyveres erők több mint 700 olajkutat gyújtottak fel és kuvaiti állampolgárok százait gyilkolták meg.