George W. Bush amerikai elnök hivatalos munkavállalói engedélyt adna az Egyesült Államokban illegálisan dolgozó több millió embernek. Szakértők szerint a változtatással a mexikói és latin-amrikai származásúak szavazatait seperheti be a 2004-es elnökválasztáson.

George W. Bush amerikai elnök azt tervezi, hogy törvényes státuszt ad az Egyesült Államok területén illegálisan munkát vállaló embereknek. Az elképzelések szerint a munkavállalók csak egy meghatározott időtartamra kapnák meg az engedélyt. Az illetékesek szerint az országban engedély nélkül munkát vállalók három évre szóló munkavállalási engedélyt kapnának, ha tudják igazolni, hogy munkahellyel rendelkeznek.

Vendégmunkások

Az elképzelések értelmében a munkavállalók szabadon utazhatnának az Egyesült Államok és hazájuk között. Emellett tartózkodási engedélyért is folyamodhatnának – jelentette a BBC.

Milliók

Becslések az Egyesült Államokban körülbelül nyolcmillió ember dolgozik engedély nélkül, hatvan százalékuk Mexikóból származik. Elemzők szerint az elnök főleg a Mexikóból és Latin-Amerikából származó szavazók voksára számíthat a 2004-es elnökválasztásokon. Ám a keményvonalas republikánusok ellenzik a bevándorlók létszámának növekedését. Egyes liberálisok pedig attól tartanak, hogy az intézkedéssel egy “osztályon kívüli”, politikailag erőtlen réteget hoznak létre.

A biztonság miatt

A tervezett intézkedést üdvözölte a több mint hárommillió vállalkozást tömörítő amerikai kereskedelmi kamara és a mexikói kormány. A kamara elnöke, Pat Donahue szerint tíz és fél millió ember dolgozik törvénytelenül az országban. Szerinte ha ezek az “emberek elhagynák az országot, Amerika lehúzhatná a rolót”. Az amerikai elnök várhatóan arra hivatkozik majd szerdai beszédében, hogy az intézkedés az Egyesült Államok biztonságát növeli, hiszen így a kormánynak több információja lesz arról, hogy lépik át az ország határait.