A legfőbb ügyésztől jogi állásfoglalást, az APEH-től adóellenőrzéseket, az orvosi kamarától pedig egy esetleges etikai vizsgálatot kért az egészségügyi miniszter az orvosi hálapénzek ügyében.

A miniszter a hálapénzekről szóló internetes oldalon megjelent információkkal kapcsolatban fordult a fent említett hivatalokhoz és testületekhez.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön levélben kért jogi állásfoglalást a legfőbb ügyésztől az orvosok által előre kért pénzösszegek ügyében, egyúttal felhívta az adóhivatal figyelmét egyes orvosok adóbevallásának ellenőrzésére is. “A legfőbb ügyész úrtól azt kértem, hogy miután az információk kért és elfogadott összegekről szóltak a világhálón, és hogy az orvos által előzetesen az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért kért – ilyen értelemben már hálapénznek nem nevezhető – juttatás kikötése felvetheti jogellenes cselekmény elkövetésének gyanúját, meg kellene ítélnie a jogi helyzetet” – közölte csütörtökön Kökény Mihály.

A miniszter szerint, a tárca azt várja, hogy “a törvényesség legfőbb őre” adjon tájékoztatást jogi álláspontjáról. Az utólagos elfogadás nem büntetőjogi kategória, más eset azonban, ha “kiprovokált, előre kért, előre meghatározott összegről van szó” – mondta. “Itt az idő, ha a helyzetet nem is tudjuk minden tekintetben megoldani, de legalább próbáljunk közös erővel, együttműködéssel tisztább viszonyokat teremteni” – tette hozzá Kökény Mihály, aki szerint a hálapénz sok tekintetben beágyazódott társadalmi jelenség, amelyet egyetlen jogszabállyal nem lehet orvosolni.

Etikai- és APEH-vizsgálat

Kökény Mihály közölte azt is, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnökét is felkérte, mégpedig arra, hogy vizsgálják meg, szükséges-e etikai vizsgálat lefolytatása az interneten megjelent információkkal kapcsolatban.

Az adóhivatal elnökét arra kérte a miniszter, hogy az adóellenőrzések során vizsgálják meg az érintett személyi kör bevallásait, “mivel egyes orvosok tekintetében jelentős adóköteles jövedelmek elfogadása valószínűsíthető”. Mint mondta, a jelenleg szünetelő honlap által tartalmazott adatok alapján egyes orvosok személye egyértelműen beazonosítható volt, ezért a tárca együttműködik az adatvédelmi biztossal is.

“Akár tetszik egyeseknek, akár nem, a kormánynak az a lehetősége és kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorítása érdekében, mert torzítja az ellátási viszonyokat és növeli a betegek kiszolgáltatottságát” – mondta. Kökény Mihály szerint az intézményi reformok a többi között azt a célt szolgálják, hogy az orvosok legálisan szerezhessenek versenyképes jövedelmet.