A gyorshajtás, a szabálytalan előzés és az elsőbbség megadásának elmulasztása vezette a közúti szabálytalanságok listáját 2003-ban. A kormány által elfogadott új rendelet szerint áprilistól akár három büntetőpont is járhat ezekért a szabálytalanságokért.

Az elmúlt évben mintegy 230 ezer közúti közlekedési előéleti pontot osztottak ki csaknem 201 ezer autós között – közölte a BM nyilvántartási hivatala. A közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében 2001. január 1-én bevezetett pontrendszer alapján az elmúlt három év alatt összesen mintegy 578 ezer büntetőpontot osztottak szét több mint 442 ezer autóvezető között.

A 2003. január 1-je és december 31-e közötti időszakban leggyakrabban gyorshajtás, szabálytalan előzés, és az elsőbbség megadásának elmulasztása miatt kaptak előéleti pontot a járművezetők. Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közlekedési Főosztályának vezetőhelyettese elmondta, az említett esetek a kiemelt szabálysértések közé tartoznak, mivel gyakran vezetnek balesethez.

Jelenleg a szabálysértésekért egy pontot szabhat ki a rendőrség a helyszíni bírság mellé, ez azonban áprilisban megváltozik. A kormány által szerdán elfogadott rendeletmódosítás alapján a leggyakoribb és legveszélyesebb eseteknél magasabb pontszám szabható ki, így az említett szabálysértésekért három pont jár majd. A kiemelt szabálysértéseknél lehetőség van a vezetéstől való eltiltásra is, ebben az esetben nem jár pont.

A főosztályvezető-helyettes elmondta, ideiglenesen elvesztheti a jogosítványát az is, aki 18 előéleti pontot gyűjt össze két év alatt, ennyi ugyanis az egyes pontok elévülési ideje. Eddig ilyen még nem fordult elő – tette hozzá. Mint mondta, a rendszer lényege “a vezetői magatartás formálása”.

A rendeletmódosítással nemcsak a kiszabható pontszámok növekedtek, hanem több új elemmel is bővült a büntethető szabálytalanságok köre. Ezentúl a menet közbeni mobiltelefon-használat, a biztonsági öv és a gyermekülés használatának elmulasztása, illetve a relatív sebességtúllépés egy előéleti pontot eredményez.

A gyalogosok elsőbbségének és a rendőr jelzésének figyelmen kívül hagyásáért, a tilos jelzésen való áthajtásért, valamint a gyalogos-átkelőhelyen történő megállásért már három pont jár – mondta a főosztályvezető-helyettes.