Egységes domain nevek és e-mail címek, centralizált elektronikus szolgáltatások és a honlapok kötelező elemei: többek közt ezeket tartalmazza az az ajánlás, amelyet az Elektronikus Kormányzati Központ felkérésére készített el a Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság az államigazgatási szervek számára.

Magyarországon az államigazgatási szervek honlapjai és az internettel kapcsolatos munkája formájában és minőségében is vegyes képet mutat. A Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság (KIETB) most elkészült ajánlása azonban részletes útmutatást nyújt a szervezeteknek. Az egységes irányelvekre azért van szükség, hogy az állami szolgáltatások és a kormányzat tevékenységével kapcsolatos információk minden szervezetnél, hivatalnál egységes formában jelenjenek meg, olcsóbbá és egyszerűbbé téve az ügyintézést és a tájékozódást.

Minden államigazgatási szervnek van saját honlapja, ám ezek eltérő formában jelennek meg, és nem egységes a domain nevek használata sem. A belügyi és a pénzügyi tárca például kötőjeles formát használ (www.b-m.hu) néhány minisztérium, mint az informatikai, az oktatási vagy a földművelési tárca pedig a kötőjel nélküli betűszóból képezte le honlapjának címét (pl. www.ihm.hu). A környezetvédelmi, az egészségügyi, a gazdasági és az ifjúsági tárcánál ma egyszerre élnek a régi és új elnevezésre utaló domain nevek, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium honlapja például a www.eum.hu és a www.eszcsm.hu címen is megtalálható. Kilóg a sorból a Honvédelmi Minisztérium (www.honvedelem.hu), valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (www.fmm.gov.hu) honlapja is. A minisztériumi oldalak elérését megkönnyíti, hogy a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portál nyitóoldaláról minden államigazgatási szerv közvetlenül elérhető. A legtöbb honlap formailag, tartalmilag és minőségileg eltérő információkat közöl, kevés az ügyfél szempontjai alapján működő szolgáltatás, gyakran még az internetalapú kapcsolatfelvétel sem megoldott. Az oldalakon sok a statikus információ, kevés viszont az aktualitás.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0040112.html