Az Európai Unióban nem szokás az ünnepek miatti munkanap-átrendezés. A szakminiszter fontolgatja a hazai gyakorlat megváltoztatását, mert amúgy sincs az egésznek értelme.

A munkaszüneti napok körüli munkarend-átrendezés az Európai Unió országaiban nem divat. Burány Sándor munkaügyi miniszter a Népszabadságnak elmondta: célszerű lenne az európai mintához igazítani a hazai gyakorlatot, hogy ne forgassuk fel a munkanapok rendszerét. Figyelembe kell azonban venni, hogy a kisebb létszámú munkahelyeken, ahol a munkavállalók kiszolgáltatottabbak, egy ilyen döntésnek hátrányos következményei is lehetnek.

A gyakorlat megváltoztatásáról az érdekvédők eltérően gondolkodnak. Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke szerint a munkavállalók kedvezően fogadják a munkanap-áthelyezéssel meghosszabbított hétvégéket akkor is, ha tudják, hogy a szabadnapokat le kell dolgozniuk. Azt viszont ő is megerősítette, hogy szokássá vált a szabadság tartalékolása erre a célra, vagyis, hogy a dolgozók szabadnapot vesznek ki a munkarend megváltoztatása miatt egyébként munkanappá nyilvánított szombaton.

Bővebben:
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?…