Az Európai Unióban döntő szerephez jutott a jog, a csatlakozó országoknak el kell érniük azt a demokráciaszintet, ami a legfejlettebb tagállamokra jellemző, a magyar jogrend és jogászság azonban felkészült a belépésre – nyilatkozott Bárándy Péter az MTI-nek.

“Az EU-ban felmerült egyes központi szervek antidemokratikus működésének veszélye. A választóitól elszakadt, nagyhatalmú, az egyének és a tagállamok számára is kötelezettségeket megállapító testületek formálódnak, és ez a szituáció mérhetetlenül felértékeli a jog szerepét az unióban” – fejtette ki az igazságügy-miniszter.

A tagállamok korábban már kialakítottak egy jól működő jogrendet, a csatlakozás során azonban a közös jogot tovább kell alakítani, a belépő országoknak pedig el kell érniük ugyanazt a demokráciaszintet, amit az uniós országok legszilárdabb demokráciái már megvalósítottak – tette hozzá.

“A jogharmonizáció terén nagyon jól áll az ország, bárcsak gazdaságilag állnánk ilyen jól. Ezzel persze nem az illetékes miniszterek munkáját kívánom minősíteni” – jegyezte meg a miniszter.

“A magyar jogászság szakmai felkészültsége sem rosszabb, mint az uniós országok átlaga. A magyar jog és a magyar jogászság állapota meglepően jó állapotban maradt a rendszerváltozás időszakára. Ebben a szakmában pedig meghatározó a személyek felkészültsége és a kultúra épsége” – mutatott a miniszter.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…