Magyarországnak fontos nemzeti érdeke, hogy a kisebbségi jogi szabályozás nagyobb normatív bázist kapjon az Európai Unióban – mondta az Alkotmánybíróság elnöki főtanácsadója a Kisebbségek Európában című konferencián szerdán Budapesten.

“Az Európai Unió a kisebbségvédelmet külpolitikájában kifejezetten az új tagállamokkal szembeni revolverezésre használja fel” – jelentette ki Kondorosi Ferenc, az Országos Idegen Nyelvű Könyvtár tanácskozásán.

Mint hozzátette, a belpolitikában sok lehetőség kínálkozott az EU számára arra, hogy ha akar, foglalkozzon a kisebbségek kérdésével. Az elnöki főtanácsadó rámutatott arra: azért lényeges Magyarország számára, hogy kisebbségvédelemre vonatkozó megállapítást, rendelkezést, nyilatkozatot “vigyen be” az unió alkotmányos szerződésének szövegébe, mert ez nyújthat normatív jogi bázist, amelyre a bíróság ítéletet építhet. Közlése szerint ez egyfajta bíztatást is jelenthet a határon túli magyar kisebbségek védelme szempontjából.

Az európai uniós tagság kisebbségvédelmi szempontból hozhat változásokat, de ezek bizonyára nem következnek be automatikusan a csatlakozó országokban – közölte a Magyar Tudományos Akadémia külpolitikai főtanácsadója. Gál Kinga hangsúlyozta, hogy a belépés mindenekelőtt a lehetőségek bővülését jelenti, ha a tagságot nem végcélnak, hanem megfelelő keretnek tekintjük. Véleménye szerint a csatlakozás a régiók jelentőségének erősítésében és a kisebbségi közösségek szerepének elismerésében jelenthet leginkább változást.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…