Még idén sor kerülhet a büntetőeljárási törvény módosítására és megindulhat az új, magántőkéből épülő börtön beruházása is – mondta el Bárándy Péter az MTI-nek.

“Számunkra nem presztízskérdés, hogy a fél éve hatályba lépett büntetőeljárási rend változtatásra szorul-e. Természetesen a jogalkalmazók megalapozott észrevételeit figyelembe vesszük, és a törvény szellemének megőrzése mellett korrigálni fogjuk a részletszabályokat, ahol ez indokolt” – válaszolta az igazságügy-miniszter arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint mintegy 400 hibát találtak a jogszabályban a Legfőbb Ügyészség és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetői, szakemberei.

A napi jogalkalmazói munkát végző számára a legfontosabb szellemi tőke az eljárási jog. Az eljárási törvény gyökeresen megváltozásakor nem ritkán az új helyzetekben is a régi megoldásokat keresik a gyakorló jogászok és értelmezési nehézségeik támadnak – mondta Bárándy Péter.

“Úgy vélem, hogy a felmerült problémák 90-95 százaléka jogértelmezéssel megoldható” – tette hozzá.

A félévtizedes késlekedés után végre hatályba lépett törvény azonban bizonyos pontokon könnyen lehet, hogy valóban módosításra szorul. Erre számított az igazságügyi tárca, mi több, éppen arra bíztatta a jogalkalmazókat, hogy jelezzék a munkájuk során jelentkező nehézségeket, problémákat – mondta a miniszter.

Kitért a tavaly ősz óta egyre szaporodó, Magyarországot elmarasztaló strasbourgi ítéletekre, melyek kapcsán hangsúlyozta: az ország még mindig nem áll rosszul az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. Többnyire a magyarországi eljárások elhúzódása miatt fordulnak az állampolgárok a strasbourgi bírósághoz. Egy ilyen eset is sok, de a magyar államot jóval kevesebbszer marasztalták el, mint nem egy uniós tagállamot – jegyezte meg a miszter.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…