A tüntetést biztosító rendőrnek kötelessége fellépni a szándékos bűncselekmény tettese ellen – nyilatkozta Szikinger István ügyvéd, a rendőrségi jog szakértője. A parancsnokok megvizsgálják a rendőrök magatartását. A IX. kerületi kapitányság közösség elleni izgatás helyett garázdaság miatt folytatja a nyomozást a szabadlábon védekező két zászlóégető ellen.

A Mazsihisz csütörtöki feljelentése s a IX. kerületi ügyészség aznapi határozata nyomán a rendőrség várhatóan együttesen vizsgálja majd a Tilos Rádió elleni vasárnapi tüntetés jogsértő eseményeit. A rendőröknek azért kell folytatniuk az ügy feltárását, mert az ügyészség szerint három nap alatt nem gyűjtöttek össze minden szükséges bizonyítékot. A vádhatóság emellett úgy véli, az izraeli zászló elégetése nem közösség elleni izgatás, hanem garázdaság.
A két gyanúsított férfi rendőrségi őrizetét megszüntette az ügyészség, előzetes letartóztatásukat nem kezdeményezte. Dobos Gabriella szóvivő nem árulta el, milyen bizonyítékokat kell még megvizsgálni.

A rendőr véleményével szemben jogi szakértők állítják: a garázdaság megállapításához nem kell, hogy a botrányos magatartás riadalmat keltsen, a feltétel csak az, hogy alkalmas legyen a riadalom kiváltására. Szikinger István ügyvéd, a rendőrségi jog szakértője azt mondta: a rendőr köteles fellépni, ha szándékos bűncselekményt észlel. Ez érvényes a tömegrendezvényeken is, függetlenül attól, hogy a biztosítás parancsnoka ad-e utasítást vagy sem.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…