Varga-Balázs Pétert foglalkoztató magyar cég elleni kártérítési eljárás megindítását fogja javasolni szerdán az Irakban elhunyt fiatalember testvérének a család jogi képviselője. Bárándy György közölte: szerdán találkozik az elhunyt testvérével, akinek azt fogja javasolni “hogy magyar vonatkozásban indítsuk meg ezt az eljárást, ami annyit jelent, hogy az ember felszólítja a másikat és ha az nem reagál, vagy nem úgy, ahogy az ember várná, akkor nincs más hátra, mint peres eljárást” kezdeményezni.

Az MTI a Magyar Nemzet című napilapban hétfőn megjelent írás kapcsán kereste meg az ügyvédet. Az írás szerint az elhunyt bátyja valószínűleg a jövő héten pert indít a testvérét foglalkoztató cég ellen, ám az amerikai állammal szembeni lépésekről a család még nem döntött, mivel a halálesetről az amerikai jelentés még nem érkezett meg.

Bárándy György közölte: a ToiFor Kft.-t vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére fogják felszólítani.

A kártérítés összegéről elmondta: olyan követelést kíván előterjeszteni, amelynek “reális alapja van”. Az összeg elsősorban a magyar bírói gyakorlattól függ, ami szavai szerint “elég szűkmarkúan ítéli meg a kártérítést”, továbbá figyelembe kell venni a családi körülményeket és az elhunyt helyzetét is.

Az amerikai hadsereget Irakban kiszolgáló, Magyarországon bejegyzett egészségügyi cég, a ToiFor Kft. neve mellőzését kérő munkatársa mindössze annyit közölt: nem nyilatkoznak az ügyben, amíg hivatalos értesítést nem kapnak a kártérítési igényről, hozzátéve, maguk is csak a sajtóból értesültek a fejleményekről.

Bárándy György szólt arról is, hogy az Egyesült Államoknak az üggyel kapcsolatos hivatalos jelentése, melyet január közepére vártak, a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt hétig nem érkezett meg, így egyelőre nem tesznek lépéseket az amerikai fél felé.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…