A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint a február 1-je előtt behozott használt járművek után nem lehet a regisztrációs adót jogszerűen követelni

Az egyesület közleményében kifejti: értetlenül figyeli a Pénzügyminisztérium (PM) és a gépjármű-forgalmazók között a regisztrációs adóról a nyilvánosság előtt zajló vitát. Emlékeztet arra, hogy a vonatkozó törvény alapján a regisztrációs adót a belföldön forgalomba helyezendő – és nem a forgalomba helyezett -személygépkocsi és lakóautó után kell fizetni.

A regisztrációs adótörvény fogalmi meghatározása szerint forgalomba helyezésnek minősül: a belföldön első ízben történő nyilvántartásba vétel, az átalakítás esetén e tény nyilvántartásba vétele és a forgalmi engedélybe bejegyzése, illetve az ismételt forgalomba helyezés. A raktáron lévő, külföldről behozott használt járművek esetében az adófizetési kötelezettség csak akkor merülhet fel, ha az új törvény hatályba lépéséig a személygépkocsi első nyilvántartásba vétele még nem történt meg. Közleményében az egyesület rámutat: a regisztrációs adótörvény azt írja elő, hogy a forgalomba helyezés a személygépkocsi nyilvántartásba vételével történik.

Ebből következően az egyesület szerint bármilyen belföldi nyilvántartásba felvétel forgalomba helyezésnek felel meg. Az egyesület álláspontja szerint, ha ezekbe a nyilvántartásokba a kereskedő beírja az adott törvényben előírt adatokat, akkor megtörtént a regisztrációs adóról szóló törvény meghatározása szerinti forgalomba helyezés. Ezért álláspontjuk szerint amennyiben az ilyen nyilvántartásba vételre 2004. február 1-jét megelőzően kerül sor, akkor a személygépkocsi vagy a lakóautó után a regisztrációs adót nem lehet követelni. “Az új törvény alkalmazásánál egyesületünkben fel sem merülhetett más értelmezés, mert nem indulhattunk ki abból a feltevésből, hogy a jogalkotó képtelen volt a jogszabályban megfogalmazni tényleges akaratát” – áll a közleményben.