Egy 17 éves főiskolás a napokban kapta kézhez a Microsoft azon levelét, amelyben a redmondi konszern zsarolással vádolja őt. Mike Rowe azzal érdemelte ki a Microsoft ügyvédeinek figyelmét, hogy egy a saját nevét tartalmazó domain-nevet regisztráltatott, majd amikor a Microsoft annak megszüntetésére szólította fel, nem fogadta el az azért cserébe kínált nevetséges összeget.

Rowe a saját neve és a szoftvefejlesztő cégek által előszeretettel alkalmazost “soft” szócska összeolvasztásával képzett “MikeRoweSoft.com” cím alatt nyitott weblapot magának. “Mivel Mike Rowe a nevem, gondoltam jó ötlet lenne a ‘soft’-ot hozzáadni a végéhez”, nyilatkozott a CNN-nek az üggyel kapcsolatosan a fiatalember. “Nem gondoltam volna, hogy rámeresztik jólfizetett ügyvédeiket”.

A Microsoft azért nem találta Rowe-hoz hasonlóan jó ötletnek a domain-név bejegyzését, mert annak angol kiejtése rendkívüli módon hasonlít a redmondi cég nevére. A cég kanadai kirendeltsége ezért levelet írt Rowe-nak, amiben a domain-név átadására szólította fel, és amiért kereken 10 dollár kártérítést ajánlott fel. A fiatalember azonban nem fogadta el a még a domain regisztrációs díját sem fedező összeget, és 10.000 dolláros viszontajánlattal válaszolt a megkeresére.

“Nem gondoltam, hogy sikerül bármi pénzt szerezni tőlük”, mondja Rowe, aki saját bevallása szerint mindössze azért kért 10.000 dollárt, mert megalázóan alacsonynak találta az eredetileg felajánlott összeget. A Microsoft erre csütörtökön egy 25 oldalas levélben válaszolt, amiben gyakorlatilag zsarolással vádolja a fiatalembert.

Az ügyben a CNN által megkeresett szóvivő azt a tájékoztatást adta, hogy “a Microsoft jóindulatú párbeszédet folytat Mr. Rowe-val egy kölcsönösen előnyös megegyezés elérése érdekében”. Rowe azonban komolytalannak találja az egész ügyet: “az nem az ő nevük, hanem az enyém. És nevetséges, hogy egy 17 éves fiatalembert üldöznek emiatt.”