A kistelepülések egy része még hozzá sem kezdett jogszabályainak uniós harmonizációjához, a belügyi tárca ezért az érdekszövetségeket és a közigazgatási hivatalokat arra kéri, hogy nyújtsanak szakmai segítséget a helyhatóságoknak. Az önkormányzatoknak májusig kell befejezniük rendeleteik módosítását.

A kistelepülési önkormányzatok egy része jelentős elmaradásban van uniós jogharmonizációs feladataival. A belügyminiszter az érdekszövetségeket és a közigazgatási hivatalokat ezért arra kéri, nyújtsanak szakmai segítséget az érintett helyhatóságoknak rendeleteik módosításához – közölte Lamperth Mónika szerdán. A tárca felmérései szerint vannak olyan megyék, ahol a kistelepülések 30 százaléka még hozzá sem kezdett a jogszabályok átalakításához.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az ország mintegy 3200 önkormányzatának a csatlakozásig – május elsejéig – összhangba kell hoznia joganyagát az uniós jogrendszerrel.

A rendeletek módosításával a nagyvárosok állnak a legjobban, itt kevés kivétellel már befejeződött a munka. Lamperth Mónika például a köztisztaság területén hozott rendeleteket említette a módosítandó normák között. Ha az adott jogszabály ellentmond Brüsszelnek, akkor módosítást kell beterjeszteni a képviselő-testület elé.

A tárca már tavaly is prioritásként kezelte az önkormányzatok uniós jogharmonizációját, így egyebek közt módszertani segédanyagot állított össze, és a közigazgatási hivatalokat is arra kérte, segítsenek a feladatok elvégzésében.