Az Európai Bizottság tagjai közül kiválasztották azt a tíz biztost, aki a május elsejével belépő új tagországok biztosainak betanulását segíti – írja a Le Soir című belga lap pénteki számában.

z újság szerint a lista a következő: Michel Barnier (regionális politika), David Byrne (fogyasztóvédelem, egészségügy), Franz Fischler (agrárügyek), Pascal Lamy (kereskedelem), Erkki Liikanen (vállalatok), Poul Nielson (humanitárius segélyezés, fejlesztési témák), Viviane Reding (oktatás), Michaele Schreyer (költségvetés), Pedro Solbes (gazdasági és pénzügyek), illetve Günter Verheugen (bővítés).

Mint a lap írja, a 10 új tagállam közül 6 már kiválasztotta brüsszeli biztosát, s a maradék 4-nél is szinte bizonyos a döntés. Magyarországot a Le Soir ez utóbbi csoportba sorolja, hozzátéve, hogy Juhász Endre integrációs ügyekkel foglalkozó miniszter lehet a kiválasztott.

A Le Monde című francia napilap csütörtöki számában úgy vélte: az új biztosok közül néhányan már nyilván annak megfelelően próbálnak “betanítót” keresni, hogy utána átvegyék az illető feladatkörét. A lap szerint például a lengyel delegált, Danuta Hübner a francia Pascal Lamy mellé kerülhet: Lamy valószínűleg nem lesz tagja az új, idén november 1-től felálló Európai Bizottságnak.