Először rendeztek választásokat a magyarországi civil szférában. Az országos és a megyei nonprofit szervezetek a nemzeti civil alapprogram tanácsának tizenkét tagjának kilétéről döntöttek. A testület további öt tagját az esélyegyenlőségi miniszter és a társadalmi szervezetek bizottsága jelöli ki.

A civil elektori gyűlések múlt hét szerdán kezdődtek, és szombaton fejeződtek be. A Budapesten és hat vidéki városban tartott választásokon a civil szervezetek több ezer képviselője vett részt. A tanácsba többek között Barabás Miklós (Európa Ház), Barthel-Rúzsa Zsolt (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája), Farkas István (Magyar Természetvédők Szövetsége) és Monspart Sarolta (Magyar Tájékozódási Futó Szövetség) is bekerült.

A nemzeti civil alapprogram révén mintegy hat-hétmilliárd forint jut a nonprofit szerveződések – egyesületek és alapítványok – támogatására. A tanács az alapprogram elvi irányítását végzi, a pályázatok kiírásáról és a pénz elosztásáról az úgynevezett kollégiumok döntenek. A kollégiumok összetétele a közeljövőben tartandó második választási fordulóban derül ki. A tanács és a kollégiumok tagjainak vagyonnyilatkozatot kell tenniük, díjazásuk mértéke nem haladhatja meg a minimálbér háromszorosát.