Aggasztó, hogy a Bencsik-ügy bírájának, Cserni Jánosnak a fényképét durva hangú levelek kíséretében tették közzé az interneten – mondta a Fővárosi Bíróság elnöke szerdán az MTI-nek.

“Az érintett bíró nem kért védelmet, a Fővárosi Bíróság vezetése pedig egyelőre a jogi lehetőségeket vizsgálja. Amennyiben büntetőeljárást kezdeményezünk, azt nyilvánosságra hozzuk, de sor kerülhet olyan lépésekre, például biztonsági intézkedésekre is, melyeket nem fogunk bejelenteni, mert azzal hatékonyságukat veszélyeztetnénk” – közölte Gatter László.

Kérdésre válaszolva az elnök leszögezte: meggyőződése szerint a történtek a bírói függetlenséget nem csorbíthatják. “A bíró félhet, de a tárgyalóteremben meghozott döntést az ilyen esetek soha nem befolyásolják” – jelentette ki Gatter László. Bencsik Andrást a napokban 10 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte – nem jogerősen – Cserni János bíró a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy magánvádas eljárásban, melyet Mécs Imre kezdeményezett.

A szabad demokrata országgyűlési képviselő rágalmazással vádolta a Magyar Demokrata főszerkesztőjét. A hetilap főszerkesztője az ítéletet elképesztőnek, példátlannak és kétségbeejtőnek nevezte. Leszögezte: nem érzi magát bűnösnek. A pert pedig koncepciósnak minősítette.

A polgári perben a bíróság megállapította, hogy a kifogásolt cikk valós tényeket hamis színben tűntetett fel, illetve olyan véleményeket, következtetéseket fogalmazott meg, amelyek teljességgel megalapozatlanok, és alkalmasak arra, hogy megsértsék Mécs Imre személyiségi jogait.

Gatter László véleménye szerint az interneten az ítélettel összefüggésben elhelyezett névtelen levelek bizonyos részletei túllépik a véleménynyilvánítás határát. “Az sajnos nem példa nélküli, hogy bíráinkat megfenyegetik, most azonban egy új típusú, megítélésem szerint meglehetősen aggasztó jelenséggel találtuk szembe magunkat” – mondta az elnök.

A bíró közszereplő, tehát nevének, képmásának közlése egy tudósításban nem kifogásolható – tájékoztatott Gatter László.

Bővebben:
http://www.fn.hu/cikk.php?…