A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát – közölte a médiumot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán.

A Tilos Rádió adása csütörtökön 0 órakor újraindul – mondta nem sokkal a bírósági határozat kézhez vételét követően Csabai Gábor, megerősítve a Klubrádióban nem sokkal korábban elhangzott nyilatkozatát.

A kuratórium elnöke utalt arra, hogy a rádió – az ORTT határozatának eleget téve – múlt szombat óta nem szól, aznap 0 órakor beszüntette a sugárzást.

Az alapítvány hétfőn fordult bírósághoz, kérve, hogy majdani fellebbezésük elbírálásának befejezéséig függesszék fel az ORTT-határozat végrehajtását; a Fővárosi Bíróság határozatában helyt adott a kérésnek. A bírósági határozat csak a hatályos döntés végrehajtásának felfüggesztéséről rendelkezik, az ORTT-döntés továbbra is érvényben van – mutatott rá Csabai Gábor. Hozzátette, hogy a médiahatóság határozatát az alapítvány a bíróságon támadja meg, jelenleg a beadvány szövegezése folyik.

A kuratórium elnöke kiemelte: ha a médiahatóság múlt szerdai döntését már másnap megtámadták volna egy fellebbező keresettel, akkor pusztán a beadás ténye halasztó hatályú lett volna, egyetlen másodpercre sem kellett volna a rádiónak elhallgatnia.

Csabai Gábor közlése szerint ezt azért nem tették meg, mert egyrészt minél alaposabban összeállított dokumentumot kívánnak benyújtani a bírósághoz, másrészt azt az üzenetet szerették volna közvetíteni a nyilvánosság felé: “a rádió igenis érzi felelősségét”, zokszó nélkül elfogad egy méltányos és a vétkével arányos büntetést.

“Mi ezért – jelzés értékűen – a büntetésünket megkezdtük” – mondta, hozzátéve, hogy ugyanakkor halasztó kérelemmel fordultak a bírósághoz.