Tizennyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Alain Juppé volt francia miniszterelnököt pénteken fiktív munkaszerződések révén végrehajtott illegális pártfinanszírozással összefüggésben. Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet azt jelenti, hogy Juppét, aki 1995 és 1997 között volt Franciaország miniszterelnöke, jelenleg pedig Bordeaux polgármestere és nemzetgyűlési képviselő, azonnali hatállyal tíz évre eltiltották a politikai tisztségvállalás, tehát a választhatóság jogától.

Az elnökjelöltségre is esélyesnek tartott 58 éves politikust a nanterre-i bíróság a párizsi városháza részéről megkötött fiktív munkaszerződések kifizetésében találta részesnek. A hivatali befolyással való visszaélés címén indított eljárás vádirata szerint Juppének, aki Jacques Chirac párizsi polgármestersége idején a városi tanács pénzügyekben illetékes tagja volt, hivatalból tudnia kellett arról, 1990 és 1995 között fiktív alkalmaztatás révén a jobboldali Tömörülés a Köztársaságért (RPR) párt hét munkatársa kapott fizetést a városházától. Ebben az időszakban Juppé volt a Jacques Chirac vezette RPR főtitkára.

Az ítélet nem jogerős; Juppé jogi képviselője útján azonnal fellebbezéssel élt. A politikus az 1998-ban kezdődött eljárás alatt mindvégig ártatlannak vallotta magát.