Lomnici Zoltán csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a miniszterelnök felkérésére megtette személyi javaslatait a luxemburgi bírósághoz küldendő két magyar jogászra. A két nevet tartalmazó javaslat szigorúan szakmai alapon született, és részletes indoklást is tartalmaz – mondta a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

A főbíró az általa javasolt két jogászt nem kívánta megnevezni. Magyarországot négy uniós poszt illeti meg a csatlakozás pillanatától: meg kell nevezni az Európai Bizottság magyar tagját (mandátuma novemberig tart), az Európai Közösségek Bíróságának egy tagját, az EU elsőfokú bíróságának egy tagját, valamint az Európai Számvevőszékbe jelölt személyt.

A kormányszóvivő csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök szakmai véleményt kért Lomnici Zoltántól a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság, valamint az Elsőfokú Bíróság magyar tagjának kijelöléséhez.

Az MTI-nek több magát megnevezni nem kívánó kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy a miniszterelnök Balázs Péter uniós nagykövetet jelölné az Európai Bizottság magyar tagjának, vagyis az első magyar EU-biztosnak.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…