Az épületben helyet kapott a polgárőr egyesületek által működtetett Matrix Police Körözött Gépjármű Felderítő Szolgálat országos központja, az egri és a heves megyei polgárőr szervezet irodája, illetve az egri áldozatvédelmi iroda is.

A hatékony bűnmegelőzés feltétele a rendőrség és a civil szféra összefogása, ezért segítette Eger Önkormányzata a központ létrehozását – hangsúlyozta Nagy Imre a város polgármestere, amikor átadta az új létesítményt. Kun Frigyes, az Egri Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy a bűnmegelőzési központban naponta nyolc órán át nyitva tartó ügyfélszolgálatot működtetnek, ahol bűnmegelőzési tanácsokkal látják el az érdeklődőket.

Az áldozatvédelmi iroda jogi tanácsokat ad a rászorulóknak, szükség szerint pszichológiai támogatást nyújt, illetve megszervezi a kárenyhítést. A Matrix Police hálózat működését ismertetve elmondta, hogy országszerte 15 polgárőr egyesület rendelkezik a videokamerából laptopból és a hozzá tartozó speciális szoftverből álló berendezéssel.

A rendszer figyelemmel kíséri a kamera látóterében elhaladó gépjárműveket és azonnal jelzi a polgárőröknek, ha a rendőrség körözési adatbázisában szereplő gépkocsit lát. Ilyen esetben a polgárőrök azonnal riaszthatják a rendőrséget. A elmúlt két évben, több mint 100 lopott autó került elő a Matrix Police működtetésének köszönhetően – közölte az alelnök. Hozzátette, hogy a jövőben az egri központba futnak be a hálózat által regisztrált információk.

A bűnmegelőzési központ helyiségeit az egri önkormányzat bocsátotta az egyesület rendelkezésére, a felújítás, mintegy 6 millió forintos költségeit, a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány és a Belügyminisztérium támogatásából fedezték.

Egerben, mintegy 60 polgárőr teljesít szolgálatot, az egyesület évi 2-7 millió forintból gazdálkodik. A működtetés költségeit elsősorban pályázatok útján teremtik elő.