Magyarországon 2006-tól vezetik be azt az egészségbiztosítási kártyát, mellyel bárki bármely uniós tagországban kérhet saját országa biztosítójának számlájára sürgősségi ellátást. Magyarország halasztást kért a bevezetéshez, a tagországokban júniustól vehetik át a polgárok a plasztiklapot.

A magyaroknak egyelőre nem lesz olyan betegkártyájuk, mellyel más uniós tagországban kérhetnek magyar biztosítójuk számlájára sürgősségi ellátást, de orvosi kezelés kitöltött formanyomtatvány ellenében már májustól jár – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a kártya bevezetésére Magyarország mellett több ország kért halasztást Brüsszeltől.

“A magyarok legkorábban 2006-tól jutnak ilyen kártyához, addig formanyomtatvány ellenében kapnak baj esetén orvosi kezelést a tagországok területére utazók” – tájékoztatta a Népszabadságot Balogh Tamás.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető-helyettese elmondta azt is, hogy az E-111-es nyomtatványt a csatlakozás pillanatától a megyei egészségbiztosítási pénztáraktól lehet térítésmentesen beszerezni. Akik ott vállalnak munkát, már most is ilyen űrlappal utaznak Németországba és Ausztriába, ezzel a két országgal ugyanis már kölcsönös ellátási és elszámolási szerződése van az OEP-nek. Az uniós országokban e dokumentummal juthatnak az adott ország állampolgáraiéval azonos ellátáshoz.”