Az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) levédené az ombudsman szót. Azután döntött így az OBH, hogy Demszky Gábor főpolgármester nemrég bejelentette: fővárosi ombudsmani posztot hoz létre.

Nincs szükség újabb biztosokra, hanem a már meglévőket kellene tovább erősíteni – mondta a Népszabadságnak Lenkovics Barnabás ombudsman. Lenkovics szerint újabb és újabb biztosi posztok kijelölésével fennáll annak veszélye, hogy a kormányzat tevékenységét kivonják az OBH kontrollja alól. Az OBH a jövőben az Alkotmánybírósághoz és az Állami Számvevőszékhez hasonlóan saját költségvetést nyújthat be az Országgyűlésnek. Ezzel megoldódnának a finanszírozási problémák, és tovább erősödne a hivatal függetlensége a politikától.

A lap úgy tudja, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) az ombudsman szó levédetését fontolgatja, azt követően, hogy Demszky Gábor Budapest főpolgármestere nemrég bejelentette: fővárosi ombudsmani posztot hoz létre, és antidiszkriminációs rendeletet alkot az önkormányzat a veszélyeztetett társadalmi csoportok befogadására. Az elképzelés szerint az önkormányzati biztoshoz bárki fordulhat, aki szabálysértést, tisztességtelen eljárást, hátrányos megkülönböztetést tapasztal.