Hétfőn kezdődik a brókerbotrány kapcsán bűnpártolással és államtitoksértéssel megvádolt Bácskai János, a maffiaellenes központ felfüggesztett vezetőjének pere.

Bácskait többek között azzal vádolják, hogy a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila kérésére intézkedett, hogy bizonyos iratokat elvonjanak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elől.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt hétfőn kezdődik Bácskai János dandártábornoknak, a maffiaellenes központ Kulcsár-ügy kapcsán megvádolt és beosztásából felfüggesztett vezetőjének büntetőpere. Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt nyújtott be vádiratot a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) vezetője ellen a Budapesti Katonai Ügyészség.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán az MTI érdeklődésére annyit mondtak: a per nyilvános, ám az ügy jellegéből kifolyólag elképzelhető, hogy a tárgyalássorozat egyes részei zárt ajtók mögött zajlanak majd. A bíróság összesen hét tárgyalási napot tűzött ki és a tervek szerint akár még ebben a hónapban megszülethet az elsőfokú ítélet.

Az ügyészség még korábban közölte: “Bácskai János dandártábornok annak tudatában, hogy a K & H Equities Rt. befektetői tanácsadó üzletágának vezetője, Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el – az utóbbi kérésére és a várható büntetőeljárás sikerének meghiúsítása céljából – hivatali hatáskörét túllépve intézkedett a bűncselekményre utaló banki okiratoknak a vizsgálatára és feljelentésre jogosult PSZÁF elől való elvonásra”.

A vádhatóság szerint a maffiaellenes központ vezetője a beosztásából eredően birtokába került szigorúan titkos minősítéssel ellátott iratokat szabálytalanul kezelte, s így lehetőséget adott arra, hogy ahhoz illetéktelenek esetleg hozzáférhessenek.

A dandártábornok védője, Ilcsik Sándor ügyvéd az MTI érdeklődésére korábban úgy nyilatkozott: Bácskai János nem vont el iratokat a PSZÁF elől, csak másolatokat juttatott el az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára, ahol a nyomozás később megindult a brókercég ügyében. Az viszont igaz, hogy Bácskai János otthonában, az íróasztalon hagyott olyan titkos minősítésű ügyiratot, amelyet páncélszekrénybe kellett volna zárnia. Bácskai János a nyilvánosság előtt többször is hangoztatta: semmiféle bűncselekményt nem követett el azzal, hogy többször is beszélt, illetve találkozott Kulcsár Attilával.