Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke bocsánatot kér a zsidó néptől, és sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy korábban kétségbe vonta a holokauszt létét Romániában – számolt be hétfőn a romániai sajtó a szélsőségesen nacionalista román politikus egyik leveléről. Tudor az Arad Communications választási tanácsadó cég elnökéhez, az izraeli Ejal Aradhoz intézett levelében írja: a zsidóüldözés korábbi tagadása tévedés volt a részéről. A politikus ígéri: ha Románia elnökévé választják, bevezeti a tantervbe a holokauszt oktatását.

“Beismerem, hogy az Antonescu-kormány (a második világháború időszakában hatalmon volt román fasiszta diktatórikus rezsim) felelős volt 400 ezer zsidó meggyilkolásáért. Bocsánatot kérek valamennyi zsidótól, akit valaha is megbántottam ironikus nyilatkozataimmal. Ez vagyok én. Megváltoztam” – áll a PRM-elnök levelében, aki jelezte, hogy a jövőben megakadályozza pártja tagjainak antiszemita megnyilvánulásait, akárcsak az ilyen szellemű írások közzétételét a Romania Mare című párthetilapban.

Tudor azt is ígérte, hogy támogatja egy holokausztmúzeum létrehozását Bukarestben, valamint egy auschwitzi zarándoklat megszervezését, amelyen mintegy száz fiatal nagy-romániással együtt személyesen is részt vesz majd. A levél összefüggésben áll azzal a hírrel, amely szerint a PRM-vezér számára nehézségekbe ütközik az Arad Communications választási tanácsadó céggel aláírandó szerződése, mivel Ejal Aradot a Nagy-Románia Párt rossz megítélése miatt a romániai zsidó közösség arra kéri: ne működjön együtt a párttal.

A Ziua című ellenzéki napilap hétfői számában már “A Tudor-levél botrányáról” írt. A lap a romániai zsidó közösség vezetőit idézi, miszerint nem lehet hinni Tudor szavainak, mert a PRM vezére “kész mindenféle populista bohóckodásra”. A lap információi szerint Tudor belső pártháborút kockáztatott a levelével. A PRM tagságának körében ugyanis rosszallást váltott ki a holokauszt beismerése. A legbefolyásosabb országos politikai napilap, az Adevarul megállapította: Tudor a forradalom utáni “politikai szajhaság” csúcsát állította fel abban a “nyaklótlan igyekezetében”, hogy Románia államfője legyen.

A romániai politikai erők nagy része hiteltelennek tekinti Tudor e furcsa pálfordulását. Hiszen a politikus néhány évvel ezelőtt még nyíltan antiszemita és magyargyűlölő álláspontot vallott, egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a magyarokat és a zsidókat stadionokba kellene terelni, és ott meg kellene semmisíteni őket. Ilyen múlttal különösen visszatetsző volt, hogy a PRM-vezér Brassóban szobrot avatott a meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök emlékére. Rabin gyermekei tiltakoznak az ellen, hogy egy ilyen ember politikai céljaira használja fel édesapjuk emlékét. Ugyancsak felháborodásuknak adtak hangot a romániai származású izraeliek egyesületei.