Az Európai Unió egységes jogosítvány bevezetésére készül, várhatóan mintegy másfél év múlva. Az EU-ban jelenleg sokféle vezetői engedély van forgalomban: mintegy negyven-ötvenféle jogosítvány lapul a sofőrök zsebében – állítja az egyik szakmai, közlekedési és biztosítási témákkal foglalkozó kiadvány.

Ezeknek a jogosítványoknak egy részét könnyen lehet hamisítani. Eltérő a szabályozás a tekintetben is, hogy hány éves kortól vezethet valaki és hány évenként kell ezt a fontos okmányt cserélni, megújíttatni.

Az új vezetői engedély küllemre hitelkártyára hasonlít, rajta lesz az EU emblémája és az országjel is. Egyes elképzelések szerint ellátnák egy chipkártyával, amelyre a büntetőpontok kerülnének fel. Így a szakértők szerint az uniós országok büntetőpont-rendszereit közelíteni lehetne egymáshoz. Az uniós jogosítvány várhatóan egy-másfél év múlva kerül forgalomba. A jelenleg érvényben lévő vezetői engedélyeket azonban nem kell kicserélni.

Az uniós javaslat szerint legkorábban 18 éves kortól lehetne a jogosítványhoz jutni, de ettől eltérhetnek a tagországok. Sok ország számára újdonságot jelent majd, hogy a vezetői engedély tíz évig lesz érvényes, 65 éven felül pedig öt évenként kell majd cserélni. Nálunk már most is tíz évre kapják meg a jogosítványt a frissen vizsgázott autóvezetők.

Az orvosi vizsgálatot illetően is eltérőek a szokások: ebben a témában a tagországok saját eljárási szabályai maradnak majd érvényben.

Lényeges változás, hogy a mopedekre is kell majd jogosítvány. Ezt főleg Olaszországban szorgalmazzák, ahol nagyon sok súlyos moped baleset történik.