Tóth András államtitkár és Papp Csaba alezredes meghallgatásával folytatódott Bácskai János dandártábornok perének tárgyalása a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán – jelenti a HavariaPress.

Mint ismert, Bácskaival szemben azért indult eljárás, mert a vád szerint bűnpártolást követett el azzal, hogy – feltehetőleg Kulcsár Attila biztatására – több, a K&H Equities-nél lévő irat lefoglalását kérte a rendőrségtől, még a brókercégnél tartandó PSZÁF-vizsgálat előtt. A dandártábornok viszont azt állította, hogy nem követett el bűnpártolást, különös tekintettel arra, hogy minden, Kulcsártól szerzett információját megosztotta feletteseivel, Kiss Péterrel, Lamperth Mónikával és Tóth András államtitkárral is.

A bíróságon a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkár elismerte, hogy beszélt a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójával, aki tájékoztatta a Kulcsár Attilától szerzett értesüléseiről. Állítása szerint azonban Bácskaihoz Kulcsár telefonjainak lehallgatása után jutottak el, miután hallották, hogy a bróker telefonon beszél a dandártábornokkal. Tóth András egyúttal – a kedden meghallgatott Kiss Péter kancelláriaminiszterhez hasonlóan – azt állította, hogy Bácskainak ő nem a felettese, így nem is utasíthatta semmire, tehát arra sem, hogy nyomozást folytasson az ügyben. Arról a 14 pontos, a brókerbotrány hátterét felvázoló iratról, amit Bácskai még a botrány kirobbanása előtt adott át Tóthnak, az államtitkár azt állította, hogy nem tartalmazott újdonságot a számára, hiszen az akkorra már a tulajdonába került, sőt a rendőrséghez illetve a sajtóhoz is eljutott.

Papp Csaba alezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának osztályvezetője ugyancsak megerősítette a bíróságon, hogy Bácskai felhívta őt a K&H-iratokkal kapcsolatban. Állítása szerint Bácskai egyetlen nap leforgása alatt kétszer is megkereste, javasolva, hogy a rendőrség tartson vizsgálatot a K&H-nál, még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által tervezett ellenőrzés előtt. Elmondta ugyanakkor, hogy az információkat a pénzmosási osztálynak továbbította, miután felismerte, hogy a témában ők az illetékesek. Molnár Csaba, a pénzmosási osztály vezetője pedig közölte vele, hogy az információkkal már ők is rendelkeznek, sőt már döntöttek is az iratok ellenőrzéséről, és arról értesítették a K&H-t illetve a felügyeletet is. Mint egyébként kiderült, a rendőrök nem megkerülni akarták a PSZÁF-t, vagy őelőlük lefoglalni a kérdéses iratokat, hiszen a két testület közti megállapodás értelmében a rendőrök minden hasonló ügyben csak másolatokat visznek el az érintett cégektől. Az ügy kapcsán a jövő héten hallgatják meg a bíróságon Lamperth Mónika belügyminisztert, az ítélethirdetés pedig jövő péntekre várható.