Ombudsmani vizsgálatot kér, továbbá a Fővárosi Főügyészséghez fordul jogorvoslatért a szélsőjobboldali Vér és Becsület Kulturális Egyesület, amiért tavaly és idén februárban nem tarthatták meg “becsületnapi” rendezvényüket a budai Várban – olvasható a Magyar Hírlapban.

A Vér és Becsület álláspontja szerint a gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogaikat érte sérelem azzal, hogy az I. kerületi önkormányzat adminisztratív lépésekkel megakadályozta demonstrációjukat.

Domokos Endre János, az egyesület ügyvivője lapunkkal közölte: azt követően döntöttek a lépésről, hogy a kerületi polgármester nyilvánosság előtt büszkélkedett a Vér és Becsület sikeres kiszorításával. A hivatal mindkét alkalommal azzal utasította el a szerveződés kérelmét, hogy közterületi helyfoglalási engedélyt adott ki a Vár teljes területére. Domokos úgy vélte, aggályos egy törvényesen bejegyzett szervezetet adminisztratív módszerekkel ellehetetleníteni.

Kolláth György alkotmányjogász kifejtette: megítélése szerint rossz fórumot választott az egyesület. Az ombudsmannak ugyanis nincs lehetősége olyan ügyekben állást foglalni, amelyekben bíróság jogosult határozni. Márpedig ez egy ilyen eset. Ráadásul nem most, hanem az elutasító határozat kézhezvételét követően kellett volna panaszt tennie az egyesületnek.