A frankfurti repülőtéren letartóztatták a magyar katonai hírszerzés egyik feltételezett ügynökét, aki tíz éve körözés alatt állt – közölte szerdán a német államügyészség. A Magyarországról származó svéd férfi a nyomozó hatóságok gyanúja szerint 1967 és 1986 között a később életfogytiglani börtönre ítélt és azóta elhunyt Clyde Lee Conrad amerikai katonatiszt futáraként amerikai katonai dokumentumokat juttatott el Magyarországra.

A hétfőn őrizetbe vett K. Sándor ellen 1994-ben adták ki a letartóztatási parancsot, s most ennek alapján hazaárulás segítésének gyanúja miatt a német szövetségi törvényszék vizsgálóbírája elrendelte vizsgálati fogságba helyezését. A feltételezett ügynök az államügyészség adatai szerint 1956-ban vándorolt ki Magyarországról Svédországba.

Megbízóját, Conradot 1990-ben a koblenzi törvényszék hazaárulás miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet szerint Conrad kiszolgáltatta az amerikai hadsereg titkos dokumentumait az akkori keleti tömb országainak. Az eljárás során bebizonyosodott róla, hogy 1975 és 1985 között az amerikai fegyveres erők őrmestereként kémhálózatot működtetett, és különböző információkat adott át a kelet-európai – cseh és magyar – katonai hírszerzőknek. Tevékenységéért 1,2 millió dolláros ellenszolgáltatásban részesült. Conrad a Németországban állomásozó nyolcadik gyalogos hadosztály Bad Kreuznach-i főhadiszállásán szolgált. Elítélése után a rákövetkező években leleplezték, és amerikai hadbíróság elé állították több bűntársát.

Köztük volt az ugyanezen alakulatnál szolgáló Kelly Teresa Warrent, aki a kiképzésért és tervezésért felelős G-3-as osztályon dolgozott hivatalnokként. A vádirat szerint az őrmester közvetítésével 1987-88-ban több mint 50 katonai iratot szolgáltatott ki a kommunista országok ügynökeinek, egyebek közt annak az Oroszlánszív fedőnevű ellentámadásnak a tervét, amelyet a NATO indított volna a szovjet előretörés megakadályozására a közép-európai hadszíntéren. A kémhálózathoz tartozó három további amerikai őrmestert szintén amerikai hadbíróságok ítélték el 18-tól 36 évig terjedő szabadságvesztésre. Az elítéltek közül Conrad 50 éves korában, németországi börtönében elhunyt.