Az USA versenyhatósága (FTC) peren kívül állapodott meg két webhely fenntartójával, akiket a gyerekek online adatvédelméről intézkedő törvény (COPPA) megsértésével vádolt, és akiket a törvény megléte óta a legnagyobb bírsággal sújtott.

A Bonzi Software és az UMG Recordings cég ellen az volt a vád, hogy szülői beleegyezés nélkül gyűjtött személyes adatokat 13 évnél fiatalabb gyerekektől, amiért előbbivel 75 ezer, utóbbival 400 ezer dolláros bírságban egyeztek meg. Ez volt a hatóság kilencedik, ill. tizedik bírságolási ügye a COPPA 2000 áprilisában történt megszavazása óta.

Az UMG több száz zenei webhelyet működtet, ahol az online regisztráció során rákérdeznek a gyerekek születési évére. Az FTC rájuk rótta ki eddigi legnagyobb bírságát a COPPA törvény megsértése miatt. A Bonzi, amely ingyenes letöltésként kínálja BonziBUDDY szoftverét, szintén szülői engedély nélkül gyűjtött gyerekadatokat. Az ő esetük szintén első a maga nemében, ugyanis az FTC először bírságolt a COPPA megsértése miatt online szolgáltatót, aki szoftver terméket forgalmaz. Mindkét cég esetében nehezményezték azt is, hogy nem tettek közzé teljes és egyértelmű tájékoztatást adatkezelési gyakorlatukról, és nem tájékoztatták a szülőket, milyen információkat kérnek gyerekeiktől.