Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert az egészségügyi megszorító intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet alkotmányos szempontból aggályosnak tartják – mondta Éger István, a MOK elnöke, a szervezet küldöttközgyűlését követő sajtótájékoztatón szombaton.

Az egészségügyben az intézményi finanszírozást érintő intézkedések és a kormány jelenlegi takarékossági programja nem sérti az állampolgári jogokat és kötelezettségeket – mondta Kökény Mihály szombaton az MTI-nek.

“A közeli napokban egy beadványban kérjük az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg, nem sérül-e az állampolgárok ellátáshoz való joga (…) a megszorítások révén” – mondta.

Hozzátette: a 264/2003-as kormányrendeletben leginkább az intézményi finanszírozással kapcsolatos változtatásokat tartják aggályosnak.

Az alkotmánybírósági beadványról a MOK elnöksége már korábban döntött, a szombati küldöttközgyűlés támogatta a kezdeményezést.

Az egészségügyi miniszter arra reagálva nyilatkozott, hogy a Magyar Orvosi Kamara szombaton bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordulnak az egészségügyi megszorító intézkedések felülvizsgálata miatt.

“Csodálkozom, hogy a kamara feltételezi, hogy a tárca és a kormány az állampolgárok jogait akarja sérteni” – mondta Kökény Mihály.

A miniszter szerint az úgynevezett teljesítmény-finanszírozási korlátok a közpénzek hatékonyabb, méltányosabb és igazságosabb felhasználását segítik. “Nem tartható, hogy az intézmények pörgetik a teljesítményt és egymás rovására igyekeznek többet kihasítani a közpénzből” – fűzte hozzá.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…