Egyszerűsítés és az adóbevételek stabilizálása – egyelőre ez a jelszava az adózási rendszer tervezett kormányzati reformjának. A kiadásokat lefaragó Draskovics-csomag után a költségvetési bevételek újragondolása lehet a következő slágertéma.

A Pénzügyminisztériumon kívül működő civil adó-tanácsadói testület, a szocialista frakció munkacsoportja, a munkaadók és az érdekképviseletek szakértői – ezeket a testületeket hivatalosan kérte fel Draskovics Tibor arra, hogy vegyenek részt az adórendszer jövőbeni irányának megszabásában. Eközben az SZDSZ is dolgozik egy adóreformon, és nyilván a PM-en belül is folynak a számítások. A reformban gondolkodó testületek száma kapcsán úgy tűnhet, lázas munka folyik az adórendszer tárgyában, politikai döntés azonban egyelőre nincs a változás irányáról.

Egyelőre csak alapelvek fogalmazódtak meg a nyilvánosság előtt, így az adóadminisztráció egyszerűsítésére lehet számítani. Valószínűleg megkerülhetetlenek az adóbeszedés hatékonyságát fokozó jogszabályi változtatások is. Csak 2005-től van esély arra, hogy a lakosságot a leginkább érintő szja-tábla is egyszerűsödjön. Ez azonban minden bizonnyal nem jelenti azt, hogy kisebb adóbevételt vár el a kormány a szektortól. Értesülésünk szerint a szocialisták két irányban gondolkodnak az szja-t illetően: felmerülhet az egykulcsos tábla, illetve az adósávok széthúzása is. László Csaba leköszönt pénzügyminiszter december végén elmondta: tárcájánál kiszámolták, hogy 23 százalékos adókulccsal ki lehetne váltani a jelenlegi háromkulcsos táblát.

Bővebben:
http://vg.hu/index3.php?…