A belügyminiszter csütörtökön kinevezte a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, Bolcsik Zoltán dandártábornok márciustól látja el feladatát. Az új nyomozó hatóság többek között a kiemelt súlyú gazdasági, emberkereskedelemmel összefüggő és a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítésével foglalkozik majd.

Bolcsik Zoltán dandártábornokot nevezte ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) élére március 1-jével a belügyminiszter. A hírt Lamperth Mónika jelentette be egy csütörtöki belügyi ünnepségen. “Salgó László országos rendőrfőkapitány három alkalmas személyre tett javaslatot, és én úgy döntöttem, hogy az NNYI élére Bolcsik Zoltán dandártábornokot nevezem ki” – mondta a miniszter azt követően, hogy elismeréseket adott át az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó rendészeti dolgozóknak.

A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) jelenlegi vezetőjének két szakmai helyettese is lesz: Liszka Károly ezredes, az SZBEI jelenlegi munkatársa és Petőfi Attila alezredes, a BRFK osztályvezetője. A miniszter elmondta, a döntéssel azt a szándékot kívánta kifejezni, hogy “a konkrét nyomozati munkának” kell súlyt kapnia a leendő iroda tevékenységében.

Kiemelt bűncselekmények után nyomoz az iroda

A Nemzeti Nyomozó Iroda a SZBEI bázisán, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság, és az internetfigyelő-csoport integrálásával alakul meg. Az iroda alapvető feladata lesz a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítése.

Az NNYI kezdetben öt nagy szervezeti egységből épül majd fel, a szervezett bűnözés elleni, a bűnügyi, a koordinációs, a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályokból.