Nem tudták azonosítani, ezért szabadon engedték Agim Ceku albán gerillavezért a magyar hatóságok. A szerbek által népirtással és terrorizmussal vádolt egykori horvát tábornok a mai napig horvát állampolgár, a határőrség szerint így nem lehet azonos a körözött személlyel.

Feltartóztattak, majd azonosítás hiányában elengedtek egy népirtással vádolt koszovói albán gerillavezért Ferihegyen. Agim Ceku ellen 2002-ben adtak ki körözést a szerb hatóságok a koszovói szerbek terhére elkövetett népirtás és terrorizmus vádjával.

A magyar határőrök vasárnap tartóztatták fel az érvényes horvát útlevéllel utazó Cekut. A magyar hatóságok megkeresésére a budapesti horvát nagykövetség igazolta Ceku személyazonosságát. Mivel horvát állampolgár, nem lehet azonos a körözött gerillavezerrel, ezért a határőrök továbbengedték Cekut – mondta el az Indexnek Orodán Sándor, a határőrség szóvivője. Ceku, aki öt évvel ezelőtt a Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) vezérkari főnöke volt, régóta horvát állampolgár, 1999-ig a horvát hadsereg tábornoka volt – ez némileg tompítja a magyar hatóságok érveit.

A szerb hatóságok koszovói albánok ellen kiadott körözéseivel korábban is voltak problémák – ez az egykor Szerbiához tartozó, az 1999-es válság óta nemzetközi fennhatóság alatt álló tartomány különleges helyzete miatt fordulhat elő. 2003 június 30-án Hasim Thaqit, a Koszovói Demokrata Párt elnökét tartóztatták fel, majd engedték szabadon Ferihegyen. A koszovói albán lázadók egykori vezére ellen szintén népirtás miatt adtak ki nemzetközi körözést a szerb hatóságok. Thaqi ugyanakkor diplomata-útlevelet kapott a koszovói ENSZ-hatóságoktól – írja a Népszabadság.