Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó lesz március 8-án Prágában – közölték hétfőn kormányzati források a cseh fővárosban. A találkozó pontos programját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Nem hivatalos információk szerint az eszmecsere központi témája az Európai Unió kibővítése, valamint a visegrádi országok bővítés utáni együttműködése lesz.

A prágai csúcstalálkozó megrendezéséről és témájáról tavaly ősszel Lengyelországban egyezett meg a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő. A cseh kormányhivatal szerint Leszek Miller lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő már megerősítette részvételét, míg Medgyessy Péter magyar miniszterelnök részvétele egyelőre nem biztos. Prágában úgy tudják, hogy a magyar kormányfőt valószínűleg Juhász Endre, az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter fogja képviselni az értekezleten.

Az Európai Unió kibővítésével és Visegrád ezzel kapcsolatos jövőjével összefüggő prágai kormányfői csúcstalálkozót eredetileg januárra tervezték, de végül is csak most sikerült közös, mindenkinek megfelelő időpontot találni. A több mint egy évtizede működő visegrádi csoport keretében a kormányfők ezúttal 13. alkalommal fognak találkozni hivatalosan.