Az elmúlt években semmiféle politikai irányultságot nem lehetett látni a bíróságok munkájában – állítja Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

– A Legfelsőbb Bíróság elnökének ma komoly és újszerű gondja lehet az, hogy a nagyon átpolitizált társadalomban intakt maradjon a harmadik hatalmi ág. Gyakran érik már politikai támadások is a bíróságokat vagy adott esetben a konkrét ítéletet hozó bírót. Ön is így látja a helyzetet, és van rá valamilyen ellenszere?

  • Én is úgy érzem, hogy kezdett politikai csatározások színterévé válni a bíróság. Másfél éve, megválasztásomkor már jeleztem, mennyire fontosnak tartom a politikamentesség biztosítását. Akkor még sokan nem érezték ennek a jelentőségét. Úgy tűnik, az élet engem igazolt. Előfordul, hogy egyesek felelős politizálás címén a bíróságok munkáján keresztül folytatnak politikai vitákat. Ennek óriási veszélyei vannak, de szerencsére mindezidáig következetesnek és objektívnek bizonyult az ítélkezés. Miután esetenként jelentős politikai érdekeket érintenek a bírósági döntések, olyan ítélet nem képzelhető el, amelyet mindkét politikai oldal elfogad. Ezért kerülhet támadások kereszttüzébe a bíróság, és ez ellen nagyon nehéz védekezni…

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…