Beperelte New York államot egy homoszexuális pár, mert az megtagadta tőlük az engedélyt a házasságra. Az állami főügyész alkotmányellenesnek tartotta a melegházasságokat.

Daniel Hernandez ingatlanfejlesztő és Nevin Cohen környezetvédelmi tervező jogvédő szervezetek támogatásával indította a keresetet, azon az alapon, hogy a keleti parti állam alkotmánya sérti a mindenki számára egyenlőséget és a magánélet szentségét biztosító szövetségi alapokmányt.

A keresetet az állam legfelsőbb bíróságán nyújtották be pénteken, s a pár közölte, hogy nem kevesebbet akarnak kiharcolni, mint “a teljes egyenjogúságot” a homoszexuális párok számára. New York állam főügyésze a helyi alkotmánnyal ellentétesnek minősítette a melegházasságokat, de úgy vélte, hogy a vita eldöntésére a bíróságok az alkalmas fórumok.

Az USA több állama a homoszexuális házasságoknak a helyi alkotmányban való betiltásával próbálkozik, váltakozó sikerrel: Wisconsin és Kansas államokban előreléptek e téren, Idaho államban meghiúsulni látszik az ezirányú törekvés. Utah államban úgy döntöttek, hogy népszavazásra bocsátják a jogfosztó alkotmánymódosítást.

A kaliforniai San Fransiscóban közben már több mint 3500 egynemű pár kötött házasságot.