Nemrég törvénymódosítás írt elő titoktartást a pedagógusoknak: a törvény hatályba is lépett, de a róla szóló vita heve nem csökkent. Most módosították a módosítást is: a tanárnak nem kell többé a szülő előtt titkolóznia – azt az egy esetet kivéve, ha olyasmit tudott meg, amiben a szülő maga is érintve van.

Egy évvel ezelőtt a liberális vezetésű Oktatási Minisztérium a gyermekjogok védelmében törvénymódosítással írt elő titoktartást a pedagógusoknak: eszerint nemcsak kifecsegniük tilos, amit a gyerekek iskolán kívüli dolgairól megtudnak, hanem azokról még a gyerekek szülei előtt is hallgatniuk kell. A törvény hatályba is lépett, de a róla szóló vita csak nem akart elülni. Most létrejött az egyezség, és tető alá is hoztak egy módosított paragrafust. Ez kimondja, hogy a tanárnak nem kell többé a szülő előtt titkolóznia – azt az egy esetet kivéve, ha olyasmit tudott meg, amiben a szülő maga is érintve van.

Egy példa, talán így egyszerűbb lesz. Ha valaki otthon rendszeresen veri a gyerekét, és azt a tanár megtudja, nem mondhatja el a szülőnek, hogy tudja. De mivel ezt a szabályt most már mindenki ismerni fogja, az a szülő, aki rendszeresen veri a gyerekét, tudja, hogy ha a tanár megtudja, akkor úgy fog tenni, mintha nem tudná, mert tudja, hogy a szülő is tudja, hogy ő ezt hivatalosan nem tudhatja. Õrzik tovább a verés titkát, most már ketten.