Az iraki ideiglenes kormányzótanács aláírta hétfőn az ország átmeneti alkotmányát. A Bagdadban rendezett ünnepélyes ceremónián a tanács mind a 25 tagja ellátta kézjegyével az alapokmányt, amelynek elfogadása fontos előrelépés afelé, hogy júniusban átruházzák a hatalmat az irakiakra.

Az eseményen, amelyet számos nemzetközi tévéállomás egyenes adásban közvetített számos magas rangú iraki és amerikai polgári és katonai tisztviselő vett részt, köztük Paul Bremer, az Irak amerikai polgári kormányzója.

A dokumentumot a tanács tagjai azon az antik asztalon írták alá, amely egykoron I. Fejszálnak, Irak első királyának tulajdonában volt. Az aláírás előtt egyperces néma csenddel adóztak az ásúra síita vallási ünnepen március 2-án Bagdadban és Kerberában merénylet áldozatául esett emberek emlékének. Ezt követően a Koránból hangoztak el versek és hazafias dalok csendültek fel. Mohamed Bahr al-Ulum, a tanács elnöke “Irak történelme döntő jelentőségű pillanatának nevezte” az aláírást. “Nem kétséges, hogy ez a dokumentum soha nem látott módon erősíti meg Irak egységét” – hangoztatta Maszud Barzani, a tanácsban résztvevő egyik kurd vezető. Az ideiglenes alkotmány aláírását az Egyesült Államok által megszabott határidőnél kilenc nappal később tartották.

Az alapokmány aláírását már kétszer is elhalasztották: előbb a síita zarándokok elleni keddi, 181 halálos áldozatot követelő merényletek miatt maradt el az aktus, majd a síita vezetőkben az utolsó pillanatban felmerült aggályok miatt mondták le a péntekre tervezett ünnepélyes aláírást. Az aggály az alapokmány azon cikkelyével kapcsolatban merült fel, amely szerint az alkotmányt visszavonják, ha a tervezett népszavazás alkalmával legalább három tartományban a szavazópolgárok kétharmada a tervezet ellen voksol. Síita politikusok attól tartottak, hogy a kurd pártok, amelyek három tartományt ellenőriznek Irak északi részén, arra használhatják ki ezt a cikkelyt, hogy elutasítsák az alapokmányt és a benne az iraki lakosság 60 százalékát kitevő síiták számára előirányzott kiváltságokat.