Az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a védett eredet, és erősödik a hegyközségek, a hegybírók szerepe, ha március végén az Országgyűlés elfogadja az új bortörvényt.

A 22 történelmi borvidék helyett öt-hét borrégió alakul. A szakemberek úgy vélik, az uniós csatlakozást követően az olcsóbb, asztali borok piacán várható hazánkban kiélezett verseny. Az előrejelzések szerint idén nem várható túltermelés az ágazatban.

Az áthúzódó készletekkel együtt 2004-ben 4-4,5 millió hektoliter borra számítanak a szakemberek. A tavalyi fagy és aszálykár alaposan megtizedelte a szőlő-ültetvényeket, a hordókban ellenben átlagon felüli minőségű borok érnek. Túltermelési válsággal tehát nem kell a hazai borászoknak tartaniuk, szemben az agrárágazat más szereplőivel. A pincészeteknek azonban fel kell venniük a versenyt a szintén kiváló minőségű spanyol, francia, olasz, görög asztali borok mellett a tengerentúli, chilei, argentin, vagy a dél-afrikai termékekkel is – nyilatkozta lapunknak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárhelyettese.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…