Az EU kereskedelmi bizottságának egyik vezetője szerint nincs esély arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodásról kezdődjenek tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

„Jelenleg nincs szó arról, hogy szabadkereskedelmi megállapodást célzó megbeszélések kezdődjenek a fejlett partnerekkel” – mondta Karl-Friedrich Falkenberg, az Európai Bizottság kereskedelmi hivatalának az igazgatója. Washington és Brüsszel eközben bővíti kétoldalú és regionális szabadkereskedelmi megállapodásainak a számát világszerte.

Két hónapja Jose Maria Aznar spanyol kormányfő vetette fel annak a gondolatát, hogy a két gazdasági nagyhatalom 2015-ig kössön transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást.

Falkenberg ugyanakkor azt mondta, hogy az EU számára a legfontosabb cél a világkereskedelmi tárgyalások sikeres lezárása. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések szeptemberben zsákutcába jutottak, de az utóbbi hónapokban felerősödött a remény, hogy sikerül eredményt elérni.

Brüsszeli álláspont szerint a fejlődő országoknak, így az Egyesült Államoknak, a 15 tagú EU-nak, Kanadának, Japánnak és Ausztráliának a vámcsökkentésekről a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül kell megállapodniuk és nem kétoldalú szerződésekkel. Falkenberg azt mondta továbbá, hogy az EU továbbra is együttműködik az Egyesült Államokkal és más fejlett országokkal olyan kétoldalú javaslatok kialakítása érdekében, amelyek célja a kereskedelmi korlátok leépítése.

Falkenberg erről alig néhány nappal azután nyilatkozott, hogy az EU 4 százalékos vámot vetett ki 4 milliárd dollár amerikai exportra, miután Washington nem szüntette meg az amerikai exportáló cégeknek nyújtott adókedvezményt, ami a WTO szerint illegális exporttámogatás. Az EU által elrendelt vámok havonta 1 százalékponttal nőnek és jövőre is emelkednek, hacsak az Egyesült Államok addig nem vonja vissza a kedvezményt.