Felkavarta a kedélyeket, hogy három bírósági vezető a napokban a Fidesz két politikusával, Áder Jánossal és Répássy Róberttel találkozott. Újkéry Csaba, a Somogy, Laky Ferenc a Vas és Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke a bíróságok anyagi helyzetének javításához és kétharmados bírósági törvényekhez kívánta megnyerni az ellenzéki párt támogatását.

Az eset és több más korábbi jelenség arra utal, nem biztos, hogy megfelelő a bírák jogainak jelenlegi szabályozása.

A megyei bírák és a Fidesz-vezetők találkozójáról tudott Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is. A bírák tájékoztatták ugyanis. “Egy ilyen találkozó semmiképp sem politikai rendezvény” – mondta kérdésünkre az elnök. Törvény nem tiltja, hogy bírák, bírósági vezetők magánemberként az igazságszolgáltatás érdekeiért lobbizzanak. Az európai bírósági charta pedig egyenesen lehetővé teszi ezt. “Az OIT legközelebbi ülésén azonban megbeszéljük az esetet, és a testület eldönti, óhajt-e ajánlást elfogadni, milyen keretek közt folytatható a
lobbitevékenység” – fűzte hozzá a főbíró.

A közélet megkérdezett szereplői nem vonták kétségbe a bírák jó szándékát. Úgy vélték, karriervágy vagy más önző szándék nem vezethette őket, már csak azért sem, mert mindhárman betöltötték 60. évüket.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…