Írásbeli figyelmeztetést kapott az a kecskeméti bírónő, aki a népszavazási kampány egyik gyűlésén Orbán Viktor fideszes pártelnök mögött a dísztribünön foglalt helyet.

Az indoklás szerint a bírónő tette nem egyeztethető össze a politikától független, pártatlan bírói magatartás követelményével. Korábban is reflektorfénybe került a bírák politikai függetlensége: nyáron három bírósági vezető találkozott a Fidesz vezető politikusaival.

Írásbeli figyelmeztetést kapott dr. Boda Ilona kecskeméti bíró, mivel december elején, a népszavazási kampányban Orbán Viktor beszéde alatt a Fidesz pártelnök mögött a dísztribünön foglalt helyet. Dr. Bodóczky Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnökétől a Népszava megtudta, hogy a figyelmezetés indoka az volt, hogy a bírónő tette nem egyeztethető össze a politikától független, pártatlan bírói magatartás követelményével. Bodóczky szerint a bírónő vállalta, hogy tartózkodni fog a nyílt politikai állásfoglalástól, ezért fegyelmi eljárás megindítását a megyei bíróság elnöke nem tartotta indokoltnak. A figyelmeztetésnek nincs különösebb következménye, de, mint a bírósági vezető fogalmazott: “egy bírónál ez nem egy jó pont”.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…

Korábban:
Egy bíró is kiült Orbán mögé a tribünre
http://www.jogiforum.hu/hirek/11914