A bíróságokra fordított költségvetési fejlesztések jelentős eredményeket hoztak, a Legfelsőbb Bíróság (LB), az ítélőtáblák és a megyei bíróságok döntő többsége naprakész, jövőre egy éven belül intézik el a beérkezett ügyeket – mondta a főbíró az MTI-nek.

Lomnici Zoltán beszámolt róla, hogy a vidéki bíróságokon az ügyek 90 százaléka már idén is 3-6 hónap alatt befejeződött. Az ítélőtáblák és az LB pedig jövőre jut el oda, hogy egy éven belül befejezi a fellebbezéseket, illetve felülvizsgálati kérelmeket. Ez európai összehasonlításban is azt jelenti, hogy naprakészek leszünk.

Január 1-jétől megkezdi az ítélkező munkát a két új tábla és ezzel számuk ötre bővül. Egy-másfél évig a Győri és a Debreceni Ítélőtábla bérelt ingatlanban tevékenykedik, de azután saját székházba költözik.

A főbíró álláspontja szerint az ingatlan-nyilvántartást ismét bírói kontroll alá kell helyezni. Európában és egyáltalán a jogállamok gyakorlatában szinte egyedülálló a magyar megoldás, ahol a végrehajtó hatalom felügyeli az ingatlan-nyilvántartást.